XML ile E-Ticaret Sağlıklımı ?

XML ile E-Ticaret Sağlıklımı ?

XML ile e-ticaret; toptancı e-ticaret sitelerinden kendi sitenize otomatik olarak ürünlerin aktarılmasını ve sizin her ürün satışında o üründen belli bir komisyon almanız demektir kısa ve kaba anlatımıyla.

Örneğin Defacto XML bayilik veren bir toptancı olsun. Defacto’nun ürünlerini kendi sitenizde satma konusunda anlaştınız. Toptancı da ürün sayısı çok fazla olduğu için bu ürünleri tek tek sitenize girmeniz mümkün değildir. Daha doğrusu ürünleri tek tek girmeniz mümkündür ama bunların stok ve fiyat takibini sürekli defacto.com dan takip etmeniz mümkün değildir. İste burada imdadınıza XML sistemi yetişiyor.

Toptancınız kendi e-ticaret sitesinden size bir xml link veriyor ve sizde bu link sayesinde toptancının sitesindeki tüm ürünleri kendi sitenize bilgileri, resimleri ve fiyatlarıyla aktarabiliyorsunuz. Üstelik bunların tamamı birkaç saatte tamamlanmış oluyor.

Buraya kadar her şey güzel ve kolay görünüyor! Fakat bundan sonrası tam bir karmaşa tam bir mağduriyet…

Çok büyük bir firma olmadığınız sürece XML partnerliğiniz kesinlikle yolunda yürümeyecektir. Örneğin Hepsiburada.com ile defacto.com xml sistemi ile ürün satışı yapıyor. Bunlar arasında kesinlikle bir problem çıkmaz. Her ikisi de bu işi profesyonel ve ileri boyutta yapıyor.

Diyelim ki bir e-ticaret sitesi kurdunuz ve takı satışı yapan toptancıdan, parfüm satışı yapan toptancıdan ve bir de oyuncak satışı yapan toptancıdan XML bayilik aldınız. Sitenize bu üç toptancının da ürünlerini çektiniz. Tün sıkıntı ve problemler de bundan sonra başlıyor…

  • Hiçbir zaman sitenizdeki stok ile toptancınızdaki stok birbirini tutmaz. Sizde var görünen ürün toptancınızda bitmiştir ama sistem güncellenmemiştir. Bu ürünü bir de sizden müşterinizin satın aldığını düşünün. Müşteriniz mağdur, siz mağdur. İşiniz yoksa iade işlemiyle uğraşın.
  • XML sisteminin asıl mantığı toptancının sitesindeki ürünlerin eş zamanlı stok ve fiyat bilgisini sizin sitenizle senkronize etmesi olduğu halde, bu hiçbir zaman randımanlı çalışmaz.
  • XML yöntemi ile satılan ürünlerden bir kazanç sağlayamazsınız. Sadece kazanan toptancınız ve kargo firması olur.
  • XML ile çektiğiniz ürün görselleri sizin sitenizdeki tema ile uyuşmaz ve çirkin bir görüntü çıkar. Yüzlerce veya binlerce resmi tek tek düzenlemeniz gerekebilir.

Kısacası XML yöntemi ile e-ticarete başlamak gibi bir hevesiniz varsa kesinlikle ama kesinlikle bu hevesten biran önce vazgeçin. 




Yorum Yap


POPÜLER YAZILAR
SON YORUMLAR